You've got mail

Annethingispossible@gmail.com sent you files via WeTransfer. De ‘You’ve got mail’ die het hart doet opspringen. Er is weer iets klaar voor de etalage van ons muzikale bestaan. Zo voelt het. Als een groot Märklin treincomplex, een speelzolder van muzikale werkstukjes.

Ditmaal de begeleide versie van ‘Go, song of mine’. De argeloze luisteraar zal misschien denken: die heb ik al gehoord. En dat is ook zo, maar dan a capella (zoals de song ook bedoeld is door Elgar). Bescheiden op de achtergrond is nu ook een gitaar te horen. “For practice only”. Stiekem vind ik het ook een mooie toevoeging. Voor de puristen in de muzikale community zal het wel vloeken zijn in de chorale kerk. Maar dan denk ik: “Het is ons eigen speelzoldertje.  Als wij een blauw treintje mooi vinden, dan rijden wij met een blauw treintje, ook al hoort ie rood te zijn…”

Toch spannend hoor, en een tikkeltje aanmatigend om grote componisten als Elgar en Brahms van een eigen begeleidingsfantasie te voorzien. Ik zie het maar als hommage aan de mooie muziek die ze maakten. Het is spannend en soms ook een behoorlijk geduldwerkje om zo’n begeleiding in elkaar te zetten. Verslavend wel, en licht gestoord, vooral als het niet direct lukt. Het lijkt heel simpel, maar dan na 32 maten komt er opeens een stuk met een vreemde wending, een solo, een modulatie, en is je tokkelpatroontje opeens ongepast. Een vlag op een modderschuit, of eigenlijk een schuit modder over een vlaggenparade. En voor je het weet zit je twee dagen bezeten te spelen op een aantal passages met een rood hoofd en met hele zere vingers. Maar als het dan lukt: feest!!

Het is niet alleen maar spielerei. Er zit, lieve lezer, ook een serieuze kant aan de zaak. Alle gepoets en gepruts aan koorwerk, alle tuning, stretching en begeleiding dient ook een hoger doel. We blijven calvinistische Hollanders (al ben ik door en door papenkop..), het moet wel nuttig zijn.

Uiteindelijk komt er een app, voor op de telefoon. Daar kan je dan songs beluisteren, van Purcell tot aan Lana del Rey. Je kan genieten van het totaal. Maar je kan ook alleen de begeleiding aanzetten, met of zonder jouw eigen koorstem. Maak zelf je eigen muzikale landschap. Niet elke club zal a capella willen of kunnen zingen. Daarvoor is de begeleidingstrack zinvol.

En als je ‘m niet mooi vindt, zet ‘m gerust uit. Natuurlijk doet dat een beetje pijn. Maar hé, ik heb echt mijn lolletje al gehad. Meer dan.

Ik wacht alweer op de volgende:
Ping, You’ve got mail….

Märklintreintje

https://youtu.be/bavsMaXf75Y Go Song of mine Accompanied