Verhalen op de Berg (1939/1940)

De Slag om de Grebbeberg

Op 26 en 27 mei worden er opnieuw twee avondwandelingen op de Grebbeberg georganiseerd. De tocht die begint bij het invallend duister is in voorgaande jaren al door honderden deelnemers gemaakt. Voor velen was het een heel bijzondere beleving en dat succes heeft Stichting De Greb doen besluiten om in samenwerking met de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen, het Cuneragilde, het a-capellakoor Punt Uit en anderen voor de derde keer  ‘Verhalen op de Berg’  op het programma te zetten.

De tocht over de Grebbeberg maakt u onder begeleiding van een gids en brengt u langs een aantal plaatsen waar bijzondere verhalen rond de mobilisatie en meidagen van 1939/1940 worden gespeeld.  Nee, het zijn niet de grote  verhalen van strategieën en statistieken maar juist de ‘kleine’ persoonlijke belevingen. Belevingen van de soldaten die naar de Greb zijn opgemarcheerd, van hen die er niet meer van zijn teruggekeerd en van hun dierbaren die niet op de Berg zijn gesneuveld maar er wel hun verdere leven door getekend zijn.
Doeken langs de route met indringende foto’s van de strijd brengen u nog meer terug naar die dagen die voor zo velen van zo dramatische betekenis zijn geweest.

De tocht start bij het informatiecentrum op het Militair Ereveld Grebbeberg waar het a-capellakoor Punt Uit ons opwacht. We wandelen in groepen van maximaal 15 mensen, die telkens 10 minuten na elkaar vertrekken. De eerste groep gaat om 20.40 uur op pad, de laatste om 22.10 uur. Voor de indeling van de groepen is het absoluut noodzakelijk dat u zich inschrijft en dat u daarbij niet vergeet aan te geven met hoeveel mensen u komt , op welke dag u meewandelt en wat uw telefoonnummer en e-mailadres is. De sluitingsdatum voor de inschrijving is 23 mei.

Inschrijven kunt u via www.verhalenopdeberg.nl. Uiterlijk op 24 mei , en mogelijk eerder afhankelijk van uw moment van inschrijving, geven we u per e-mail door bij welke groep u bent ingedeeld en hoe laat uw groep op de door u gekozen datum vertrekt. Er is een limiet aan het aantal deelnemers en het terrein is niet geschikt voor rolstoelen en rollators. De deelname is gratis maar als u wilt kunt u na afloop met een donatie een bijdrage aan het drukken van de kosten leveren.

De hele tocht duurt ongeveer anderhalf uur en eindigt bij hotel ’t Paviljoen. Daar of op de parkeerplaats naast het Militair Ereveld Grebbeberg kunt u uw auto neerzetten. De afstand van het hotel naar het Militair Ereveld  Grebbeberg is over het fiets- en wandelpad naast de N225 ongeveer 600 meter. In het café van voornoemd hotel kunt u na afloop nog een drankje gebruiken en wat namijmeren over de tocht die u zo-even gemaakt heeft. Mocht u nog aanvullende informatie nodig hebben dan kunt u bellen met het VVV Rhenen (0317-612333).

Wij verheugen ons op uw deelname aan wat ongetwijfeld een indrukwekkende  avond zal worden.

Stichting De Greb /G75
Acteurs  van: De Hucht, WDT en Toteel
Regie:  Marjolein van de Peppel
A-capellakoor Punt Uit o.l.v. Herman Groenestein
Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen
Cuneragilde/ VVV Rhenen