Esnes France, photo: Franck Lallemand

Esnes France, photo: Franck Lallemand

Punt Uit zingt in Cunel en Esnes, Frankrijk. Mag je in een kerk profane of zelfs scabreuze liedjes ten gehore brengen? Lastige vraag.

Dat hang vast af van het land, de kerk, de denominatie en de taal. Het mocht in ieder geval in kerken van Cunel en Esnes, twee kleine dorpen in de buurt van Verdun. Punt Uit ?onder bezielende leiding van Herman Groenestein- zong de kalk van de muren. Niet alleen het dorp was uitgelopen, de mensen kwamen zelfs van heinde en ver om te luisteren. Het repertoire bestond voor ongeveer de helft uit Franse liedjes waarvan het maar goed was dat zelfs het franse publiek de tekst niet geheel kon volgen. Of dit lag aan de kerkakoestiek, onze uitspraak of het oude Frans van de meeste teksten laat ik maar in het midden.

Wij zongen onder andere stukken van Janequin van bijna 500 jaar oud met overspel en andere voorjaars frivoliteiten. Om dit alles te compenseren hebben we extra ons best gedaan op het Stabat Mater van Pergolesi. In zowel Cunel als in Esnes was de ontvangst hartverwarmend. In Cunel zelfs met een toespraak van de burgemeester! Dat Cunel nog maar iets van 14 levende zielen bevat doet daar niets aan af, het was roerend. Werd ons in Cunel iets te drinken aangeboden na het optreden, in Esnes hoefde dat niet eens; we konden gelijk aanschuiven voor het “apero” en aansluitende maaltijd. Iedereen met een klein beetje francofiele neiging ging acuut door de knieen. Geef nou toe; wat is er heerlijker dan in de buitenlucht frietjes met worst weg te spoelen met rode wijn. Maar daarna moesten we toch nog wel even zingen. Of dat mooier was geworden door toedoen van de wijn kunt u het beste aan de inwoners van Esnes vragen, heel Punt Uit heeft in ieder geval genoten! En als u niet de moeite hebt genomen om eventjes naar Noord-Frankrijk te rijden om te luisteren, hebt u geluk. Een deel van dit repertoire zal ook worden uitgevoerd tijdens het Jubileumconcert op zaterdagavond 1 oktober aanvang 20.00 uur in de Bevrijdingskerk te Wageningen. Toegangskaarten kunt u bestellen via de koorleden of in de bblthk.

Door Bert Palsma

4 september 2011 Esnes, France. photos: Franck Lallemand

Esnes, France. photo: Franck Lallemand

Esnes, France. photo: Franck Lallemand

Esnes, France. photo: Franck Lallemand